Переглянути відео програми

Травнева трагедія у Бердичеві на Житомирщині приголомшила усю Україну. Семирічна дівчинка загинула на дитячому майданчику. Під час гри на школярку впав дерев’яний брус, який як виявилось пізніше, був закріплений неналежним чином. Дитячих майданчиків із дерев’яними конструкціями вистачає у кожному місті. Дуже схожий на той, що забрав життя маленької дитини у Бердичеві, є і в Рівному. Розташований він у парку культури та відпочинку «Хімік» та є чи не єдиним місцем відпочинку для дітлахів, які мешкають у багатоповерхівках мікрорайону «Ювілейний». Технічний стан дитячого майданчика залишає бажати кращого. Іржаві цвяхи стирчать у різні боки, сходинок у драбинах не вистачає, а гірка вкрита бляхою, яка вже від часу продірявилась. Із двох гойдалок залишилась лише одна, та й невідомо чи надовго. Про пісок у пісочницях і годі говорити. Незважаючи на жахливий стан майданчика, батьки все одно приводять сюди гратись своїх дітлахів. Говорять, хоч конструкції і небезпечні, гуляти з малюками на подвір’ї будинків не набагато краще. Тому аби уникнути біди, доводиться бути надзвичайно пильними.

Пані Оксана у цьому районі живе 4 роки, говорить, як тільки синок трохи підріс, помітила, у якому жахливому стані знаходиться дитячий майданчик. Інша ж рівнянка, яка мешкає в районі «Ювілейний» вже 13 років, ще пригадує, як він виглядав, коли був новий.

Далі мовчки спостерігати, як руйнується майданчик мешканцям набридло. Вони звернулись за допомогою до громадської організації «Рівне нський громадський контроль». Її представники оглянувши дитячий майданчик прийшли до висновку, що… Дмитро Якимець написав та відправив до управління житлово-комунального господарства запит аби дізнатись з якою періодичністю у Рівному проводяться технічні огляди дитячих майданчиків, яка їх кількість та у якому вони нині стані. Чоловік переконаний, це не єдиний майданчик у нашому місті, який небезпечний для дітей. Після трагедії у Бердичеві прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив провести перевірку усіх дитячих майданчиків в нашій державі, щоб такі випадки більше не повторювались. Хочеться вірити, що саме так і буде. Батьки зможуть спокійно відпускати своїх дітей на вулицю, а неякісна робота, тих хто встановлює та повинен дивитись за цими конструкціями, не забиратиме більше дитячі життя.

За час підготовки сюжету до виходу в ефір ремонт на дитячому майданчику таки зробили. Настіл на гірці замінили, перекрили дах іграшкового будиночку, відремонтували сходи. Мешканці району задоволені результатом, однак дуже хочеться, щоб ремонти на дитячих майданчиках відбувались не після звернень громадської організації, а одразу після виникнення поломок.

Зі снігом в Україні зійшов і асфальт. Рівне не виняток. І хоча на календарі вже літо, далеко не усі дороги зазнали ремонту. Така ситуація і на вулиці Червоногірській. Вона уся вкрита ямами. До прикладу, глибина цієї вибоїни перевищує 10 сантиметрів. Водії змушені тиснути на гальма, адже об’їхати яму майже неможливо. Як то кажуть в народі, немає слів, одні емоції.

Пристосовуватись не можна, та й непотрібно,- говорять у громадській організації «Рівне нський громадський контроль». Тим паче, що існує Державний Стандарт України, в якому чорним по білому прописано, що… Нині активісти готують листи до Державтоінспекції та міського ШЕУ з проханням дотриматись вимог Держстандарту України і залатати яму у термін від одного до п’яти днів. До того ж, таких зруйнованих доріг у місті чимало і якщо ні ДАЇ, ні ШЕУ не відреагують належно, активісти вже знають, що робитимуть.

Так вже повелось, що більшість людей думає лише про зручність, а не про безпеку. Так і рівняни, на зеленій зоні прилеглій до підземного переходу по вулиці Черняка протоптали стежку, якою скорочують свій шлях. Усе начебто нічого, однак стежина ця фактично знаходиться над входом у підземку та крокуючи нею ризикують впасти донизу. Адже, огорожі, яка б могла захистити громадян комунальниками міста встановлено не було. А висота не мала, не велика - майже чотири метри. За пів години зйомок об’єктив нашої камери вловив двох рівнян, які нехтуючи власною безпекою йшли над так званою прірвою.

Небайдужі мешканці звернулись до громадської організації «Рівне нський громадський контроль», які дослідили ситуацію та звернулись до керівництва управління житлово-комунального господарства міста. У відповідь отримали листа, в якому зазначалось, що Рівне нському ШЕУ направлено припис про необхідність влаштування тимчасової огорожі вздовж відвірної стінки переходу по вулиці Черняка, зі сторони входу на ринок. До речі із протилежного боку переходу є огорожа, відтак там стежинок люди не протоптують. Перший місцевий разом із громадською організацією триматиме на контролі цю ситуацію. Адже дуже не хочеться, щоб про безпеку наших громадян згадували лише після нещасних випадків.