17 тисяч приватних власників земельних ділянок отримали кадастрові номери з початку року. На відміну від населення, державні підприємства оформлювати правовстановлюючі документи на земельні ділянки не поспішають. Лише 40% земель мають підтвердження щодо підприємств власників стверджують У Державному земельному агентстві. Найбільші площі займають лісгоспи. Правовстановлюючі документи вони мають лише на четверту частину від усіх площ котрими користуються. Із початку цього року, відповідно до змін у законодавстві, земельну ділянку без кадастрового номеру, ні продати, ні заповісти неможливо.

Звертатися по присвоєння унікального цифрового номеру на земельну ділянку просять у Держземагенстві. Без кадастрового номеру, нагадують ні продати, ні здати в оренду, ні заповісти землю неможливо. Якщо ж ділянка зареєстрована по-новому, то у майбутньому, запевняють, це спрощує усі процедури із нею.

Із початку року кадастрових номерів присвоїли 17 тисячам ділянок приватних користувачів на Рівне нщині . Хотів отримати унікального цифрового кода на свої 32 сотки у Гощанському районі Станіслав Глинський. Правостановлюючі документи виробив ще 20 років тому, кадастрові номери тоді не присвоювали. Навесні чоловік заплатив 800 гривень за виготовлення землевпорядної документації, а тепер його просять відмовитися від частини землі.

Він може позбутися майже 6 соток не через те, що захотів кадастрового номера, а через інший закон, котрий перерозподілив повноваження рад ще у 2002-му. Частина наданої 20 років тому сільрадою землі, була за межами населеного пункту. Із новими змінами, кажуть, додалося нових конф'юзів, бо не було перехідного періоду. Змінилися розпорядники земель, тепер орендарям клопіт із реєстрацією договорів.

Найбільше не поспішають оформлювати свідоцтва на право на землю державні комунальні підприємства. Лише на 23 % площ, якими користуються лісгоспи, оформлене право на землю. У Міноборони ситуація ще гірша. Усі документи на землю радянського зразка.