Усі придбання, дорожчі за 150 тисяч гривень, з 1 вересня потрібно буде проводити через банківські рахунки. Контролюватиме процес легітимізації грошей українців податкова. Як ставляться до нововведень рівняни і що прогнозують експерти?

З 1 вересня жоден підприємець за день не зможе розрахуватися з іншим готівкою в понад 10 тисяч гривень, а пересічний рівнянин - у понад 150 тисяч гривень. Такі обмеження 6 червня задокументував Нацбанк. Документ отримав уже і підпис Президента. Простіше кажучи, сенсу складати кошти вдома під матрацом, а потім щось за них купувати – більше немає. Купуючи те ж авто чи квартиру, вам доведеться перевести заощадження у національну валюту, покласти на рахунок у банк, а тоді перерахувати іншій людині. У Нацбанку кажуть – це детінізує економіку та пожвавить банківський сегмент. Про незручності для українців при цьому не говорять.

Експерти теж вбачають позитив у таких змінах. Кажуть, цим шляхом давно пішла Європа. І з часом таке обмеження як 150 тисяч гривень - можуть зменшити.

Рівняни Мар’ян Порученко міркує, відтепер людям має стати спокійніше. Адже, тримати великі гроші вдома, або десь ходити з ними – небезпечно. А так, віддавши їх банку, він точно знатиме, куди пішли його гроші і де їх шукати. А вже відсотки за послуги фінустанови десь та знайдуться.

Експерти заспокоюють – у банківській сфері чимала конкуренція. Тому захмарними відсотки за перерахунки не будуть. Кожен банкір зацікавлений у тому, аби гроші несли йому. Та й за офіційною статистикою, 96% платежів, що проходять через систему Нацбанку, менші 50 тисяч гривень. Тому відчують на собі ці зміни хіба що дуже активні та заможні українці. Або ті, хто хоче приховати свої справи від податківців.