Цьогоріч їх організовують на паритетних засадах центр зайнятості і територіальна громада. Нині таку тимчасову роботу отримали більше трьох сотень людей. Тільки у Рівненському районі сільські ради виділили на організацію громадських робіт 165 тисяч гривень.

Все життя Олександр Йосипович пропрацював на молокозаводі, торік підприємство закрили і чоловік лишився без роботи. Нині косить траву у рідному селі, аби отримати хоч якийсь додатковий заробіток. Мовляв, на одну допомогу родину не прогодуєш.

За новим законодавством громадські роботи цьогоріч фінансуються спільно з місцевого бюджету та фондів служби зайнятості. Якщо у перших в скарбницях порожньо, то у других гроші на рахунках є.

Від двох до двадцяти тисяч гривень в скарбницях знайшли 19 сільських рад Рівне нського району. Така практика, кажуть в сільрадах, дозволяє подбати про благоустрій сіл. У Великожитинській сільській раді і пам'ятник відреставрували, і дитячий майданчик збудували, і в садочку ремонт робитимуть. Сільському бюджету це стало у 10 тисяч гривень. Стільки ж дала служба зайнятості.

Громадські роботи – одна з форм стимулювання безробітних. Адже заробітну платню, хоч і мінімальну люди отримують разом із допомогою по безробіттю. А частина коштів повертається громаді у вигляді податків.