У селищі міського типу Смига відновила своє старе русло річка Смуга, яка колись протікала селищем. А все через сильні снігопади, підземні води та дощі. Втім, нині звичне русло річечки надто замулене, тож від високої води потерпають людські будинки, городи та льохи. Розчищати шлях річці місцеві керівники не збираються, переконують селяни. Ті ж апелюють – де могли – прочистили, а от підтримки від населення так і не дочекались.

У гниль із березня перетворюється усе добро, яке жителі Смиги зберігають у своїх льохах. Пані Надія запаси овочів врятувала, але й до них – хіба у рибацьких чоботях. Вода затопила льох і прибувати не перестає.

Уся біда через стару річку Смуга, русло якої колись тут пролягало. Навесні джерела відновилася, вода почала торувати шлях просто по людських дворах. Ольга Козарик навіть взялася за лопату, але толку, каже, ніякого.

Не оминула річка і підвали навколишніх багатоповерхівок. Там вода уже добирається до електрощитових. Люди непокояться про власну безпеку та житло, адже фундамент постійно підмиває.

У селищній раді допомогти не хочуть, нарікають люди.

Голова ж пояснює, коли була можливість запобігти біді, ніхто з селян не зголосився взятися за роботу.

Відкачування води, пояснює, дасть зворотній ефект. Вода прибуватиме й руйнуватиме усе ще з більшою силою. Але вихід, каже, є.

Поки вода спаде може пройти і місяць і два. Те, що в льохах згниє торішній урожай, ще не найгірше. На грядках уже починає пропадати нова городина.