І це невипадково - столичний художник-баталіст презентував два твори з нової серії "Сузір'я князів Острозьких". Виставка стала складовою культурної програми міжнародної конференції "Місія України в сучасному світі", яка зібрала у стінах острозької академії науковців та політиків.

На дві картини про князів Острозьких пішло півроку роботи. У планах третя - про створення Острозької Біблії. Перша презентація відбудеться також в Острозькій академії, а поки що автор консультується з її науковцями, аби твір вийшов максимально історично достовірним. Ініціатор проекту переконаний: таке пізнання минулого допомагає краще свідомити одну зі складових місії України в сучасному світі - духовну.

Володимр Зубанов у Острозькій академії не вперше - буквально минулого тижня він був тут експертом на конкурсі молодіжних проектів. Зізнається: вражений енергією острозьких студентів, зокрема релігієзнавців - їх уже нині планує залучати до співпраці в гуманітарних проектах. А студенти тим часом ущерть заповнюють актову залу. Конференцію, присвячена місії нашої держави в сучасному світі, розпочинає перший президент незалежної України. Леонід Кравчук стверджує: дорозі України в Європу альтернативи немає, і нині держава рухається цим шляхом швидше, ніж кілька років тому. А перед ровесниками незалежності, каже перший Президент, уже не стоятимуть ті питання про місію України, які постають перед людьми його покоління.

Тим часом ректор Острозької академії планує зробити подібні зустрічі з участю українських президентів традиційними.