Красиво чи небезпечно? Родимки на тілі можуть бути не лише звабливими, а й загрозливими для життя. Самостійно визначити стан новоутворень складно, а відтак можна втратити дорогоцінний час. Звичайна пляма на шкірі може легко перетворитись на злоякісну пухлину. Нині ж триває Всеукраїнський тиждень діагностики раку шкіри. Медики закликають прийти на обстеження, адже смертність від меланоми в нашій країні надзвичайно висока. Що робити з родимками та плямами на тілі, та чим вони небезпечні?

Студентка Оксана з сонцем відчула не тільки тепло, а й загрозу. Каже, на тілі має родимки. Тому, почувши про Всеукраїнський тиждень діагностики раку шкіри, приїхала на обстеження з острога в обласний центр.

В Україні від діагнозу "меланома" щороку помирає близько 90% хворих, коли у інших країнах світу лише 10%. Медики кажуть, причина цьому - пізнє звернення українців до лікаря. На 3,4-тій стадії хвороби допомогти уже практично неможливо.

Особливо уважними до плям та родимок на тілі варто бути людям з 1-им та 2-им типом шкіри. Переважно - це світловолосі жінки й чоловіки з блакитними та зеленими очима. Саме вони в зоні ризику від дії ультрафіолету.

При вчасній діагностиці раку шкіри цілковите одужання реальне. Захистити себе в літню пору медики радять спеціальними кремами. Рекомендують обмежити візити до солярію та не засмагати діткам до 5-ти років. Вчасне звернення до лікаря - це лише одна сторона в діагностиці меланоми. Для більш грунтовного обстеження потрібний спеціальний прилад - дерматоскоп. От тільки у Рівне нській області їх лише два - в обидва в обласному центрі.