Використовувати енергію Сонця навчають в Україні та Грузії. 4-х річний проект «Запали сонце – живи комфортно» стартував у 2011. Нині ж - став особливо популярним на Заході нашої країни. В його рамках розповідають про альтернативні шляхи видобутку енергії та навчають власноруч робити недорогі, але високоефективні сонячні колектори. Такі установки використовують первинну сонячну енергію і гріють воду. Особливо популярні вони на Волині. Область повністю не газифікована, тому таку альтернативу підхопили одразу. На Рівненщині невдовзі сонячні колектори запрацюють у двох приватних будинках.

Розпочнемо, як у казці: на Волині в одному з сіл живе чарівник. Уміє він «запалювати сонце». Щоправда, більше тут реального, а ніж казкового. Пан Віталій – конструктор сонячних колекторів. Перший зробив для власної домівки. Система роботи пристрою нескладна. Головне, щоб у небі сяяло сонце.

Слово перевіряємо на ділі. Дійсно – на термометрі згадані 60 градусів. Колектори пан Віталій виготовляє власноруч у своїй майстерні. В рамках проекту й навчає людей збирати установки. Каже, усі матеріали можна знайти на ринку. Коштують вони близько тисячі гривень. Ба більше, при заявці ці гроші надає Європейський Союз. Окрім приватних садиб, такі колектори встановлюють у дитячих садочках та школах. Так у Колківській школі-ліцеї вирішили питання підігріву води для душових кімнат спортзалу. Такі енергозберігаючі установки відчутно зменшують витрати на електроенергію. В планах – водонагрівачі для їдальні та гуртожитку школи.

Пілотний проект «Увімкни сонце - живи комфортно» - це спроба в Україні використати первинну сонячну енергію. Досвід перейняли у німців. Ті в такий спосіб гріють воду та опалюють будинки ще з 70 років минулого століття.

Проект триватиме до кінця 2014 року. Тому час зберегти екологію та перейти на альтернативну енергетику ще є. А тим часом майстри з Рівного та Волині уже влітку відвідають Росіїю та Молдову. Навчатимуть сусідів «запалювати сонце».