Шкільна бібліотекар подала до суду на школу, де працювала. Жінка впевнена її звільнили незаконно. Місяць тому вона не написала заяву на переведення на 0,75 ставки і стала безробітною. На заробітній платі Світлани Бендюк та ще 5 шкільних бібліотекарів вирішив заощадити начальник Острозького районного відділу освіти. Результат: одна білбіотекар звільнилася, одну звільнили, а учні двох шкіл у селі Оженино залишилася без доступу до бібліотечних фондів.

Це останній запис у трудовій колишньої шкільної бібліотекарки Світлана Бендюк. Звільнення незаконне, впевнена теперішня безробітна, його жінка оскаржує у суді. У січні вона та її п'ятеро колег, шкільні бібліотекарі, отримали наказ начальника районного відділу освіти про переведення їх на нові умови праці. Бібліотекарі мали написати заяви, щоб їх із повної ставки перевели на 0,75 ставки.

Директор школи відповідає у суді за звільнення Світлани Бендюк. Основний її аргумент — виконання наказу вищестоячого керівника.

Претензій до роботи звільненої, каже її колишня керівниця не має. Щодня Світлана Бендюк обслуговувала півсотні школярів та вчителів. А відколи її звільнили, шкільна бібліотека перестала працювати. Зачинена в Оженино бібліотека і в іншій школі.

Галина Зігаленко не писала заяви про переведення її на 0,75 ставки. Вона вчасно захворіла. Зарплатню за останній місяць отримала повну. Але як буде далі — не знає.

Вирішив перевести шкільних бібліотекарів з повної на неповну ставку керівник районного відділу освіти. Вони б щомісяця недоотримували по півтисячі гривень. Ця сума чимала, каже, для цілої освітньої галузі, бо вона цьогоріч недостатньо профінансована. А бібліотек і так достатньо.

З обласного управління втручатися у місцевий конфлікт не поспішають, не мають на те повноважень, запевняє головний освітянин Рівне нщини.

Остання надія колег на позитивне для них рішення суду. Уже третє слухання у справі шкільної бібліотекарки проти школи відбудеться 29 квітня. Тим часом у зачинених бібліотеках провели інвентаризацію. Галину Зігаленко звинувачують у недостачі літератури на 6 тисяч гривень.