Натуральне і без хімії! Хто б з вас відмовився скуштувати саме таке згущене молоко, де справді крім молока і цукру немає жодних інгредієнтів? Такий продукт виготовляє фермер із Млинівщини. Щоранку сусіди носять йому молоко від своїх корів, а за чотири години він готове розливає по баночках. За день перероблює триста літрів молока. Більше, каже, може, але не хоче. Бо тоді доведеться додавати хімію.

Це щойно розлите згущене молоко. Ще не зварене, тому — біле.

Згодом продукт законсервують й наклеять етикетку. Частину банок проварять і згущене молоко стане насиченого темного кольору. От тільки від решти воно відрізняється, наполягає фермер із села Владиславівка із Млинівщини. Бо у складі лише 2 інгредієнти.

Він почав переробляти молоко 15 років тому. У вакуумних установках при температурі 70 градусів щодня перетворюється 300 літрів молока. Рецепт, каже, простий: сировина та цукровий сироп. От тільки є один важливий секрет.

Згущується молоко у колишніх установках для виробництва спирту. Їх спеціально господар привіз із Миколаївської області. Спирт на обладнанні виробляти так і не почали, бо сконструювали з браком. А для згущеного молока, після вдосконалення, — саме раз. Головне, щоб прокисла сировина не потрапила до установки.

Вони можуть переробляти й більше молока, але зупинилися не на кількості, а на якості. У навколишніх селах люди тримають молочні корови німецької породи. Молока, стверджує сільський голова, здають чимало. Браку із сировиною у виробника не було б.

Сировиною переробник задоволений, молоко домашнє вважає кращим від фермерського.

А найпоживніше молоко, додає технолог, у зимовий період та ранньою весною. От тільки виробництво настільки крихітне, щодня розливають лише 200 півлітрових баночок.