Невеличкою сенсацією завершився перший етап нового сезону у Формулі-1. На найвищу сходинку п'єдесталу пошани в австралійському Мельбурні піднявся пілот Lotus F1 Team Кімі Райкконен, який у чудовому стилі розібрався з головними фаворитами сезону Фернандо Алонсо та Себастьяном Феттелем. Але про все по черзі...

Тривалість кваліфікації першого етапу вийшла рекордною. Першу сесію декілька разів відкладали через дощ, але все ж таки провели в суботу. А потім ситуація погіршилася настільки, що другу і третю сесії перенесли на ранок неділі, але й вони пройшли на вологому асфальті.

Поул впевнено завоював Себастьян Феттель, за ним розташувались Марк Уеббер та Льюїс Хемілтон. Невдахою у Мельбурні став Ніко Хюлькенберг, який не зміг вийти на старт гонки через проблеми з системою пального на його боліді.

За кілька годин до початку гонки влада Мельбурна увіковічнила досягнення великих австралійців минулого, - сера Джека Бребхема (чемпіона світу 1959, 1960 та 1966 років) та Алана Джонса (чемпіона світу 1980 року).

Старт дебютного етапу сезону обійшовся без інцидентів. Феттель зберіг лідерство, а ось його напарник Уеббер провалився всередину пелетону. Далі розташувалия Маcса, Алонсо та Райконен, який на другому колі випередив Хемілтона.

Вже на восьмому колі пілоти почали відвідувати бокси і першим з трійки лідерів туди відправився діючий чемпіон світу. А ось Адріан Сутіл стартував на більш жорсткій гумі і очолив пелотон. Щоправда одразу за ним розташувалася група переслідувачів, однак до обгонів справа не дійшла. Після другого відвідування боксів ситуація у гонці дещо змінилася. Завдяки ризикованій стратегії Алонсо обійшов і свого партнера Массу і Себастьяна Феттеля. Пілот Ред. Булл Рейсінг до того ж втратив час на обгін Сутіла. На 26-му колі Пастор Мальдонадо вилетів після розвороту в першому повороті, а на 27-му Ніко Росберг зупинив машину через проблеми з електрикою. На 31-му Алонсо після запеклої боротьби випередив Хемілтона у боротьбі за другу позицію. Пілот Мерседеса почав втрачати швидкість через проблеми з гумою.Таким чином Алонсо очолив гонку. Однак коли лідери провели свої треті піт-стопи на першій позиції опинився Кімі Райкконен. Завдяки своєму вмілому пілотуванню він зумів зберегти гуму у належному стані і за десять кіл до фінішу лідирував в гонці з перевагою у сім секунд. На 51-му колі Хемілтон випередив Сутіла в боротьбі за п'яту позицію і майже відразу німця випередив і Уеббер. На більш зношеної гумі Райкконену вдавалося контролювати відрив, що дозволило фіну завоювати 20-ту в кар’єрі перемогу в Ф1 та найкращим чином розпочати новий сезон.

Результати Гра-Прі Австралії:

1 К.Райкконен Lotus 1:30:03,225 2 Ф.Алонсо Ferrari +12,4 3 С.Феттель Red Bull +22,3 4 Ф.Масса Ferrari +33,5 5 Л.Хемілтон Mercedes +45,5 6 М.Уеббер Red Bull +46,8 7 А.Сутіл Force India +1:05,0 8 П.ді Реста Force India +1:08,4 9 Дж.Баттон McLaren +1:21,6 10 Р.Грожан Lotus +1:22,7 11 С.Перес McLaren +1:23,3 12 Ж.Е.Вернь Toro Rosso +1:23,8 13 Е.Гутьєррес Sauber +1 коло 14 В.Боттас Williams +1 коло 15 Ж.Бьянкі Marussia +1 коло 16 Ш.Пік Caterham +2 кола 17 М.Чілтон Marussia +2 кола 18 Г.ван дер Гарде Caterham +2 кола

Гонку не закінчили: -Д.Ріккардо Toro Rosso +19 кіл -Н.Росберг Mercedes +32 кола -П.Мальдонадо Williams +34 кола -Н.Хюлькенберг Sauber -