Жила собі на світі дівчинка - Колисанка, маленька панянка, онучка Дідуся Сплюха. Щовечора Дідусь Сплюх розповідав діткам, казочки, а Колисаночка своїми колисковими закликала в оселю  сон. А хочете дізнатися, де живе Дідусь Сплюх? Тоді вмощуйтеся зручненько та слухайте раденько.

Високо-високо в небі, на темному боці місяця живе Дідусь Сплюх. У нього довга біла борода, а на ній, наче зірочки, ростуть дитячі сни. Сни солодкі-пресолодкі, веселі-превеселі, барвисті-пребарвисті.  Якщо ви поглянете в ночі на небо, то обов’язково його побачите.  Цілий день розчісує Дідусь Сплюх свою бороду, зриває найяскравіші сни та складає їх у корзину. Різні-різні сни потрапляють туди: про морозиво і шоколад, про барвисті каруселі і веселих друзів, про тепле синє море і про швидкі санчата. Будь-який сон можна попросити в Дідуся Сплюха, і він  обов’язково виросте на його чарівній бороді.
Коли на землю спускається вечір, кличе Дідусь Сплюх онучку свою Колисанку  та онука Сонька Дрімка на поміч: - Агов, Соньку Дрімку, Колисаночко, виглядають вас дітки, час розносити сни. Спускає Сонько-Дрімко Колисаночці з місяця сріблясту драбинку, беруть вони корзинки та й вирушають на землю. Ходять широкими дорогами та вузькими стежинками, заходять у великі міста та маленькі села, заглядають у вікна високих будинків та в маленькі оселі, і там де дітки лежать тихенько в своїх ліжечках, очі заплющені, вушко на подушці, залишають сон під подушкою, а звідти сон - скік у вушко, і солодко-солодко тоді спиться. А хто вередує, пхинька, спати не хоче, той на всю ніч залишиться без снів. Якось одній дівчинці мрійниці не хотілося спати і замість того аби спати,  довго мріяла, мріяла... І все бачила, як Дідусь Сплюх зірочки до блиску натирав, як місяць у потрібний напрямок повертав, щоб той діток колихав. Дідусь сплюх добрий, все розуміє, тому подарував він дівчинці казку про маленьку мрійницю. Він завжди носить з собою скриньку,  для таких діток, коли її відкриєш, будь-яка казка оживає.  Тому коли, дітки,  вам спати не хочеться, очі віями накрийте, і все що захочите  намрійте, от мрії ваші і збудуться. толкование снов