Ще один подих весни відчули в обласній науковій бібліотеці. Свої роботи на персональній виставці представила майстер народної творчості з художнього вишивання Зоя Романова. Окрім традиційних вишитих рушників та сорочок презентувала цілі костюми. Особливі вони не лише дизайнерським виконанням, а й відновленими автентичними візерунками.

Вести діалог з ниткою та голкою у Зої Романової вдається чи не найкраще від інших. Вона - вишивальниця та дизайнер з багаторічним стажем. Талант перейняла від батьків: свого часу тато був вмілим кравцем польської школи, мати – майстринею з вишивки. Їх пані Зоя згадує з повагою, і так як 8 березня мали б святкувати день народження матері - презентовану виставку присвятила саме їй.

Кожна представлена робота на виставці - особлива і цінна. Адже майстриня тонко поєднує нові дизайнерські рішення з автентичними вишитими орнаментами. Їх Зоя Романова переймає з колишніх рушників та одягу, що побутували суто на території Полісся.

Окрім вишитих рушників, представлені й цілі костюми. Їх створенням вишивальниця захопилась особливо. Каже, це набагато більший простір для втілення фантазій у кольорі, квітах та візерунках.

Презентацію робіт вишивальниці доповнюють колоритні українські співи та показ моделей одягу.

Представляють сорочки, сукні за народними мотивами, дитячі й дорослі костюми. На фінал, як і годиться, демонструють весільне вбрання. Не обходиться і без вітань та нагород. Зокрема, талант та роботу вишивальниці відзначив очільник Обласного центру народної творчості Феодосій Васечко.

Клієнтки пані Зої не лише українки. Її роботи знають і люблять модниці з Франції, Італії, Німеччини та навіть Південної Африки. Щоправда, без улюблених замовниць – ніяк. Серед них - маленька Анна, онука майстрині.

Представлені роботи - це лише невелика частина творчого доробку Зої Романової. Проте, це не завадить кожному відвідувачу виставки до 20 березня скласти своє уявлення про стиль та творчу манеру майстрині.