Перед нею навколішки стояли князі, королі і навіть папи римські. Одну із найшанованіших та найвідоміших святинь у християнському світі - Холмську Чудотворну ікону Божої Матері привезли до Рівного. Унікальна пам'ятка Візантійського мистецтва ХІ-ХІІ століття має давню історію та більше 700 зафіксованих чудодійних благодіянь. Аби помолитись та доторкнутись до ікони прочани з'їжджаються з усього світу.

За переказами, ікона Холмоської Божої Матері одна із трьох, написаних Святим Євангелістом Лукою. Вважається, що до Києва її привіз разом з іншими іконами і церковним начинням рівноапостольний князь Володимир, прийнявши хрещення. За іншими – ікона була у шлюбному посагу царівни Анни, нареченої князя. А вже він поставив образ у побудованому в 1001-му році Богородичному Соборі в Холмі. Тутешні мешканці вважали ікону зразком мужності і високої сили духу. Завдяки її заступництву місто неодноразово було врятоване від нашесть орд Батия. Слава про Холмську чудотворну ікону Божої Матері розійшлася у ті часи далеко за межі Холмщини. Щедрі дари свідчили про побожне вшанування святині, до якої на поклін сходилися та з’їжджалися прочани з різних країв. Так було колись, так є і нині.

Перебування ікони у храмі Свято-Софіївської парафії дозволить укріпити віру православного люду, - говорять священнослужителі.

Аби зустріти святий образ віряни вийшли з храму на вулицю та навколішки поклонились їй. Ікону пронесли над їх головами, аби кожен міг доторкнутись до святині.

Побачити відомий образ Богородиці зібралось чимало рівнян. Пані Людмила прийшла навіть зазделегідь.

Холмську чудотворну ікону Божої Матері до Рівного привезли з музею Волинської ікони у Луцьку, де вона зберігається з 1996 року. В нашому місті святий образ пробуде до 10 березня.