Новітні технології приходять на допомогу школярам. Електронні книги заміняють паперові. За мультимедійними підручниками почали навчатися у 10 школах на Рівненщині. Учні вивчають предмети завдяки мультимедіасерверам та електронним версіям навчального матеріалу. Завантажувати та читати такі підручники можна і без інтернету.

Матричний синтез — нинішня тема уроку у спеціалізованому хіміко-біологічному класі Ріненського обласного ліцею. Десятикласники вивчають молекули РНК та ДНК.

Про те, що та як відбувається усередині клітин вчитель біології їхнім попередника розповідала за картинками у паперовому підручнику. Тепер каже, дякуючи електронній версії із просторовими зображеннями легше стало усім.

Практично одразу ж на електронні підручники "підсіли" школярі. Профільникам надрукованої інформації недостатньо.

Цей ліцей — став одним із десяти навчальних закладів в області, котрий обладнали мультимедійною новинкою. Тут встановили сервер із завантаженим на нього навчальним матеріалом.

Доступ до цих електронних підручників є лише по локальній мережі та внутрішньому Wi-Fi ліцею. Але вони можуть стати доступними усім інтернет-користувачам. За місяць місцеві розробники-ентузіасти обіцяють запустити портал novashkola.ua. Потреби у мультимедіасервері за 10 тисяч гривень уже не буде. Як і у електронних підручниках записаних на диски.

Доступ до інтернет підручників на порталі буде платним. 300 гривень щомісяця для школи, де навчається понад 800 учнів. Такі новинки це добре, каже керівник профільного управління. Обіцяє дбати про розвиток шкільної науки та до ступу до інтернету в усіх школах області: і міських, і сільських.

Успішність завдяки електронним підручникам зростає, зауважують у ліцеї.

Якщо депутатів доведеться переконувати виділити кошти на новації, місяцями та роками, доплачувати за користування інтернет-підручниками, готові батьки вихованців ліцею. Хоча це і абсурд, але головне, кажуть, щоб діти розумними були.