У четвер ввечері у прямому ефірі телеканалу "Рівне 1" обговорили проблеми, пов'язані з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС для Рівненщини. Про тих, хто рятував земляків від невидимої радіації , згадують лише у ці квітневі дні – такий висновок можна було зробити з почутого на “Телепресклубі”. Не ведеться й статистика померлих через вплив радіоактивних речовин.

Голова обласного об'єднання "Союз Чорнобиль" Георгій Хиля визнає: існує Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, проходять парламентські слухання, але користі від цього небагато:

— Цей Закон виконується лише на сім відсотків від потреби, принаймні така цифра за минулий рік. У перші роки кошти, які виділялися на подолання наслідків катастрофи, соціальний захист чорнобильців, ліквідаторів, складали 25-27 відсотків від потреби. Виходить, чим заможніша держава - тим менше вона дбає про громадян.

На офіційному сайті Рівне нської ОДА розміщено звіт про виконання чорнобильської програми у 2007 році. В інформації, зокрема, зазначається, що за рахунок спонсорських коштів кожному з 6 тисяч ліквідаторів області надіслали вітання голови РОДА з нагоди Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

Заступник голови Рівне нської ОДА Степан Павлюк пояснив, що місцева влада нині багато в чому більш вагомому матеріально допомогти чорнобильцям справді не може:

— Виконання державних програм на території Рівне нщини найменшою мірою залежать від адміністрації, бо нині чорнобильські програми є централізованими і впливу на них обласна адміністрація у 2007 році не мала, — наголосив Степан Павлюк. — А те, що голова адміністрації надіслав привітання, то це — знак поваги, до ліквідаторів. Зі своєї кишені голова не може витягнути кілька мільярдів на виконання державних програм і в один день забезпечити всіх.

Георгій Хиля визнав: гроші чорнобильцям дуже потрібні, але й вітання від обласної влади – річ корисна і для багатьох – справді важлива. Торік такі вітання якраз надіслали вперше.

Ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС Микола Гайбонюк зізнається: приємно отримати привітання, але хотілося б відчувати більшу турботу зі сторони влади:

— Як на мене, то фінансування чорнобильських програм в жодному разі не можна зменшувати. Якщо не підвищувати, то хоча б залишати на тому ж рівні.

Болючою проблемою залишається забезпечення житлом сімей з числа ліквідаторів. Зі слів Степана Павлюка, торік виділили житло у Сарненському та Дубенському районах, Кузнецовську, хоча у 2007 році з Держбюджету не було фінансування на його будівництво.

— Якщо виконання державних програм і надалі зосереджуватиметься у Києві, ті кошти, які виділятимуть, використовуватимуть не ефективно. Маємо дані Рахункової палати, яка проводила дослідження стосовно ефективності використання бюджетних коштів чорнобильських програм у 2007 році у Рівне нській і Львівській областях в питаннях харчування й оздоровлення. Відповідно до них, торік дорогою зі столиці до нас “пропали” 19,5 мільйонів гривень. Крім цього, 70 тисяч наших дітей недоотримали гарячого харчування на 4 мільйони гривень. Є постанова Верховної Ради, що до 1 серпня внесуть зміни в Закон стосовно того, щоб передати функції виконання держпрограм з використання чорнобильських коштів обласним держадміністраціям. Ми матимемо ресурси, жодна копійка не пропаде.

Сподіваються місцеві чиновники і на те, що не повториться ситуація за минулий рік з оздоровленням дітей. Тоді на санаторно-курортних базах змогли відпочили лише 12 746 діток.

- У 2006 році, коли кошти, передбачені на харчування та оздоровлення, використовувалися облдержадміністрацією, ми оздоровили 35 200 жителів нашого краю, хоча тоді виділили удвічі менше коштів, порівнюючи з минулим роком, - аналізує Степан Павлюк. - Торік, коли Міністерство праці та соціального захисту розпоряджалося коштами, - витратили удвічі більше, але дітей оздоровили удвічі менше. Це сталося через те, що тендери виграли ті приватні фірми, які не мали ресурсу на території Рівне нської області. Тендери виграли санаторії без достатнього оснащення для оздоровлення. Чимало тих, хто їхав у ті санаторії — повертали путівки, приходили до нас і розповідали, що відпочивати там просто неможливо.

За останній рік на Рівне нщині з життя пішли понад 5 тисяч людей, які мали статус чорнобильця. Статистики, чи померли вони внаслідок аварії на ЧАЕС, не ведуть. Проте, інформацію про стан здоров’я жителів районів, уражених радіацією, все ж збирають. Населення обстежує пересувна діагностична лабораторія Товариства Червоного Хреста.

— Радіоактивний йод найбільше вплинув на щитовидну залозу, - пояснює заступник голови Рівне нської обласної організації Товариства Червоного Хреста Богдан Максютинський. - Наша лабораторія, починаючи з1991 року, виїздить у ці райони. Щороку бригада оглядає більше 15 тисяч людей. У 78 відсотків — патологія щитовидної залози, більше 600 випадків — вузлових форм зобу, це є передрак. Це наслідок і чорнобильської катастрофи, і вплив економічних та психологічних факторів.