Останнє засідання “Телепресклубу” в рамках проекту “Підвищення стандартів журналістської етики на Рівненщині та Волині” відбулось учора. Проект реалізовує інформаційна агенція “Рівнеінформ” за підтримки Посольства США в Україні.

Гостями програми стали засновник Видавничого дому “ОГО”, депутат обласної ради Віктор ДАНИЛОВ, голова Рівне нської регіональної незалежної медіа-профспілки Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ, прес-секретар голови Рівне нської ОДА Тарас МАКСИМЕНКО, медіа юрист Тетяна ГОЛУБОКА.

Під час програми глядачам програми  запропонували відповісти на запитання "Чи потрібна в Україні цензура?", на що більше половини респондентів відповіли, що "не потрібна". 

— Дивна річ, останнім часом різні опитування показують — досить багато людей висловлюються за цензуру, — зауважив Сергій Штурхецький. — Мені здається, вони швидше про обмеження порнографії, продажних ток-шоу та інших негативних явищ у ЗМІ. Люди стомились від засилля такого продукту. Я проти запровадження цензури, адже це зовсім інші поняття. Варто лише випрацювати усі необхідні закони для преси та вимагати їх дотримання. У рівненській журналістиці вдалось сформувати більш-менш незалежну журналістику. Принаймні від влади. І в першу чергу це заслуга самих журналістів та редакторів.

З цим погодився і засновник Видавничого дому "ОГО" Віктор Данилов. Зокрема він зауважив:

— За право говорити, писати та знімати правду доводилось дорого платити, і ще доведеться. Ціна – нерви редакторів та журналістів, які займають принципову позицію, витрати на суди. Яскравий прецедент – суд "Рівне нської газети" з колишнім губернатором Василем Червонієм. На Заході такого уже немає, свобода слова стала нормою. А у нас проходить лише процес становлення. Окрема тема - використання власниками ЗМІ на виборах. Звичайно, люди, які мають різні джерела великих доходів, можуть собі дозволити маніпулювання підконтрольними ЗМІ. Проте якщо газети та телебачення тебе годують, то з бізнесової точки зору втручання у роботу власних ЗМІ — божевілля.

Натомість Тарас Максименко зауважив, що найбільша проблема зараз не в новинах, які подають ЗМІ. Тут принаймні на Рівне нщині все об’єктивно і збалансовано. От розважальні передачі та фільми, особливо на загальноукраїнських телеканалах – викликають обурення. Саме тут не завадила б моральна цензура.

Заперечу, бо знову ж таки йдеться про встановлення законодавчих меж на поширення такої інформації та контролю за їх дотриманням, — зауважила Тетяна Голубока.  — Я проти цензури на державному рівні, я за самоцензуру журналістів.

Переглянути фоторепортаж