За 10 хвилин у місті і за 20 - у сільській місцевості має прибувати "швидка" за екстреним викликом відповідно до нового закону. Із будь-якого куточка області виклик буде надходити до єдиної диспетчерської. Так реформують швидку допомогу.

Нові "Мерседеси" та "Пежо" приїхали до Рівного у грудні минулого року. Вони оснащені всією необхідною апаратурою для надання екстреної допомоги. Їх вже можна побачити на вулицях міста. Такі реанімобілі - частина реформи. У планах - закупівля ще півсотні "швидких". А координує віднині роботу усіх медбригад комунальний заклад «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

До нього надходитимуть виклики з усієї Рівне нщини. А вже з центральної диспетчерської направлятимуть до хворого карету швидкої, що знаходиться найближче. Приналежність до району ролі не відіграватиме. Щоби все виконувалося своєчасно та ефективно, планують створити додатково 22 пункти медичної допомоги. А ще облаштують спецавтівки GPS-ами. Такі новаторства передбачені в Законі України "Про екстрену медичну допомогу", він набув чинності 1 січня 2013-го. Поки ж все в розробці. Реалізація, каже, очільник області потребує часу та грошей.

У деяких областях України така схема вже діє. Як пілотний проект виглядає на практиці їздили дивитися і рівненські фахівці на Вінниччину.

Чи коротший шлях реформування чекатиме Рівне нщину зрозуміло буде вже наприкінці року. Центральну диспетчерську хочуть оснастити до грудня.