Новий рік - нові правила. З 1 січня 2013 року в Україні набув чинності Закон "Про зайнятість населення". Документ збільшує розмір допомоги безробітним, статус "безробітного", а відповідно і передбачені пільги, люди отримуватимуть уже з першого дня реєстрації у Центрі зайнятості, до того ж більш захищеними стають випускники вишів без досвіду роботи.

Закон "Про зайнятість населення" за словами його авторів - допоможе працевлаштовуватися населенню України швидше і простіше. Змінена у ньому норма набуття статусу "безробітного" - не з 7 дня після реєстрації у базі Державного центру зайнятості, як раніше, а з вже з першого. Це означає, що і допомога по безробіттю у вашу кишеню надійде швидше, і до того ж у більшому грошовому еквіваленті.

Для нашої області цей закон не є ідеальним. Адже відтепер невідомо, чи зможуть безробітні влаштовуватись на громадські роботи. Сільські ради, які наймали людей для таких робіт раніше не оплачували заробітну плату. Це робив Фонд соцстраху. Новий закон же зобов’язує виплачувати кошти наполовину.

Також закон захищає студентів. Вони можуть не лише отримувати збільшену допомогу із соцфонду. А й стажування відтепер вноситимуть до даних про офіційний досвід роботи. Працюють і надалі кадрові агентства. Тільки відтепер, згідно з законом, брати гроші вони мають лише із роботодавців. Аби перевірити це на практиці - проводимо експеримент. Просимо випускницю одного з столичних вузів зателефонувати в кадрове агентство.

Як виявилося, платною не лише є консультація та укладення договору. Із першої зарплати Аня повинна віддати агентству 300 гривень. А от ми уже телефонуємо до цього ж агентства у ролі роботодавця.

І хоч цей пункт Закону - як показала практика - не виконують, як прописано на папері. Інші нововведення - більш перспективні. Відтепер безкоштовну вищу освіту може отримати будь-хто старший 45 років, який має 15 років трудового стажу. А роботодавці, які прийматимуть на роботу молодь, без досвіду роботи - впродовж року не платитимуть єдиний соціальний внесок. Але впродовж цього року не мають права такого підлеглого і звільнити.