Громадська організація "Екоклуб" звернулась до міського голови з проханням запровадити додатковий тариф на утилізацію відпрацьованих люмінесцентних ламп. Мовляв, пропозицію зробити це за кошт імпортерів або ж за рахунок міста, рівненська влада вже відкинула. А якщо проблему не вирішувати, щорічно на звалищі опинятиметься близько 30 кілограмів шкідливого металу.

Понад 200 тисяч відпрацьованих ртутних ламп щорічно викидають рівняни у смітник. Разом з ними на сміттєзвалище, а отже в грунт і атмосферу потраплає близько тридцяти кілограмів ртуті. Якщо промислові користувачі змушені їх утилізувати , то населення цього не робить. Та як показала соціологія, утилізувати шкідливі лампи вважають за потрібне 9 з 10ти опитаних рівнян.

Перші спроби робилися ще торік. Щоправда, звертатися до Мінекології Рівне рада відмовилась. Експерти вважають, що таке звернення сприяло б впровадженню утилізаційного збору з імпортерів енергоощадних ламп. А це дозволило б утилізувати шкідливе сміття саме їхнім коштом.

Доки центральна влада не запровадить утилізаційний збір, проблему ртутовмісного сміття можна вирішувати двома шляхами: коштом громадян, або міського бюджету. В скарбниці міста майже мільйона гривень на це катма. Тож екологи просять перекласти ці витрати на гаманці пересічних рівнян. Мовляв, 64 відсотки з опитаних в ході дослідження рівнян готові платити за утилізацію шкідливого сміття.

За підрахунками експертів, пересічному рівнянину чисте від люмінісцентних ламп довкілля стане приблино у півтори гривні на місяць. Це якщо Рівне рада таки встановить додатковий тариф, а разом з ним і запровадить роздільний збір сміття в місті.