145 мільйонів гривень розподілять серед мешканців Рівненщини. Ця сума передбачена на оплату комунальних послуг сім'ям, які мають субсидії та пільги. Минулого року знижки на оплату газу, електрики, тепла, води мали 14 тисяч сімей. Цьогоріч, субсидії призначили уже для понад 25 тисяч родин. Чи вистачить державних грошей усім, хто претендує на субсидію, якщо прогнози щодо зростання комуналки на третину таки здійсняться.

Вони обидві пенсіонерки. Свій дохід ділять між аптекою, магазином та банківською касою. За комунальні послуги віддають 310 гривень щомісяця в опалювальний період. Якби не було субсидії та пільг, каже Надія Демчук, платити б підприємствам удвічі більше. Тоді б ліки не мали за що купувати.

Таким сім'ям з непрацездатних держава дозволила сплачувати за комунальні послуги 10 відсотків заробітків. Таку ж формулу застосовують і для сімей із дітьми. Претендувати на субсидію може родина, де обоє батьків працюють, а комуналка "з'їдає" понад 15% заробленого. Або якщо дохід на одну особу не перевищує прожиткового мінімуму. Але усе обов'язково перевірять.

У 2013ому році на надання субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг жителям Рівне нщини у Держбюджеті заклали 145 мільйонів 100 тисяч гривень. Це на 15 мільйонів менше ніж торік. У профільному управлінні заспокоюють: субсидії та пільги усе одно нараховуватимуть, навіть якщо комунальні платежі зростуть.

На початок року субсидії на житлово-комунальні послуги нарахували 25-ти тисячам 700 родинам на Рівне нщині . Якщо ви претендуєте на субсидію, але вам відмовили, юристи радять наполягати на своєму.

Надія Демчук за юридичною допомогою не зверталася жодного разу. Допомогу, каже, їй нараховують щоразу як подає довідки останніх 6 років.