Новий рік - нові правила. З 1 січня 2013 почав діяти закон про біометричні паспорти. Щоправда, лише на папері. Видавати нові документи громадянам України розпочнуть не раніше квітня. Як ставляться до змін рівняни та що це таке - "біометричний паспорт"?

Одних печаток на документах відтепер замало. Після сумнозвісних подій 11-го вересня у Сполучених Штатах Америки, увесь світ почав поступово переходити на новий формат документів. Біометричні паспорти - одна з вимог, яку висунув Європейський союз Україні. Вступив у силу відповідний закон у нас ще 6 грудня, проте видавати нові документи розпочнуть наймовірніше у другому півріччі 2013-го.

Біометричний паспорт відрізняється від звичайного лише тим, що містить у собі чіп із фотографією власника, іменем, прізвищем та датою народження. Сюди, за побажанням можуть додати відбитки пальців та іншу персональну інформацію. Також дані включать до єдиного реєстру, та захистять Законом "Про персональні дані". Відтепер, навіть процедура перетину кордону з таким документом у рази пришвидшиться. Якщо одних рівнян впровадження біометричних паспортів не дуже хвилює, то інші - висловлюються проти.

Скептичні настрої панують і серед релігійних громад. В Києві під час затвердження закону люди збиралися на мітинги і переконували, що це вісник Апокаліпсису. Проте, Михайло Ільюк, який об’єднує баптистів області, просить - не панікувати. Це звичайний документ. І в Біблії мова іде про нанесення чіпів Антихристом на чоло або правицю людини.

Поки що ж в Україні біометричні паспорти не готові. Усі, хто на сьогодні досяг 16-річчя отримуватиме паперовий документ. Це стосується і свідоцтв про народження та закордонних паспортів. Змінювати їх доведеться лише за власним бажанням або аж тоді, коли закінчиться термін дії. Жодного примусу немає - запевняють у міграційній службі. Та й надавання відбитків своїх пальців - справа добовільна.