Новий рік приніс в Україну зміни. Набули чинності положення двох кодексів, 52 законів, 36 актів Кабміну та один указ Президента. Одна із законодавчих ініціатив - Закон "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". І хоч він набув чинності, але по факту не виконується. Адже жоден із нотаріусів, які відтепер мають реєструвати перехід права власності на нерухомість, не має чіткого алгоритму дій. Тому сидять без роботи. Справа у тому, що у БТІ повноваження оформлення документів на оформлення житла забрали, а як відтепер це мають робити нотаріуси - не пояснили.

Новий Закон "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" без сумніву має свої переваги. Відтепер в Україні діятиме єдина інформаційна база, тобто ніхто не зможе незаконно заволодіти вашим майном. Плата за реєстрацію встановлена фіксована по усій країні. До того ж їхати відтепер мешканцям з районів у обласний центр необов’язково. В області створено 19 служб, які підпорядковуються Укрдержреєстру. Люди більше можуть не ходити по різних інстанціях, а звернутися з побажанням переоформити право власності на нерухомість до Реєстраційної служби або нотаріуса.

Проте, для нотаріусів цей закон лише ускладнив роботу. Точніше, позбавив її. У перші тижні дії Закону вони не мають чіткого плану - як надавати послуги населенню. Не до кінця сформована і база. Тому нотаріуси не переоформляють квартири, та й від коментарів пресі утримуються. В Укрдержреєстрі кажуть - труднощі тимчасові.

Тож закон є, а скористатися його перевагами поки що - зась. Очікується, що яснішою ситуація стане вже у лютому, коли надійдуть чіткі вказівки від керуючих органів держави.