Про те, які саме порушення виявили активісти громадянської мережі "ОПОРА" розповів гість програми Сергій Терентьєв, координатор проекту з моніторингу зовнішнього незалежного оцінювання.

Ведуча Руслана Броновицька.

Ведуча: Як загалом оцінюєте організацію зовнішнього незалежного оцінювання?
Сергій Терентьєв: Я можу з впевненістю сказати, що якби вибори організовувались так ретельно — вони були б найдемократичніші у світі. І все ж певні порушення були. Наші спостерігачі були працювали в усій області. Загалом 90 чоловік у 47 пунктах тестування. У два пункти оцінювання нас не пустили. Це у ЗОШ №24 у Рівному, і в області.

В: Чому так сталося?
С.Т.: У цих пунктах зіслалися на те, що не знали коли допускати спостерігачів до виконання їх обов'язків. Також казали, що потрібно спочатку акредитуватись.

В: Які порушення виявили ваші спостерігачі?
С.Т.: Одне з найбільших порушень було виявлене у Рівне нському кооперативному економіко-правовому коледжі. Установа розміщена на зупинці громадського транспорту. А відтак, велике скупчення вступників призвело до того, що пішоходи та й самі учасники оцінювання змушені були виходити на проїжджу частину. Крім цього, в одному з пунктів були зареєстровані порушення, коли протоколи не були закріплені печаткою. Натомість ті, хто це мав робити, переконували, що згідно правил діловодства не потрібно ставити на подібних документах ніяких штампів. Також було помічене винесення з аудиторії не заклеєного пакету з тестами. Коли ж наші спостерігачі це помітили, їм не дозволили занести порушення до протоколу. Втім, ми сподіваємося, на результати тестування ці порушення не повпливають.

В: А чи передбачена відповідальність за порушення?
С.Т.: Так. Відповідальність передбачена залежно від важкості порушення. Хоча, я хочу зазначити, в Рівному порушення були не такими важливими, порівняно з всеукраїнськими показниками.