Україна займає одне з перших місць за темпами поширення цієї інфекції . Як свідчить статистика, Рівненщина не лідирує у списку областей із найбільшою кількістю хворих на цю недугу, втім проблеми у нас таки існують. Кількість людей, які знають про свій статус та успішно лікуються, є лише невеликою частиною з усіх ВІЛ-інфікованих. Чому рівняни не бажають обстежуватись та вважають, що після оголошення діагнозу їх життя завершуються?

Реєструвати людей із ВІЛ-інфекцією у Рівному розпочали із 96 року. З того часу і по сьогодні їх в місті - 726 осіб. У 80-тьох з них, виявили СНІД. Україна належить до п'ятірки країн, в яких темпи розповсюдження ВІЛ-інфекції є найбільш стрімкими. Тому усі міські та обласні програми насамперед направлені на профілактику цієї недуги. Втім, здавати аналізи на ВІЛ/СНІД рівняни не квапляться.

Людина добровільно та безкоштовно може обстежитись і в обласних, і в міських медзакладах Рівне нщини. Крім того, аналізи швидкими тестами проводять і громадські організації. За останні чотири місяці працівники "Всеукраїнської мережі ЛЖВС" перевірили 250 рівнян, у чотирнадцятьох - виявили ВІЛ-інфекцію. І це тільки верхівка айсбергу, бо багато хто просто боїться знати результат.

Інша проблема, коли людина знає про свій статус та не хоче лікуватись. Усе через ризик розголошення діагнозу. Адже дискримінація ВІЛ-інфікованих заважає їм повноцінно жити. Випадків порушення прав у всіх сферах життя цієї категорії населення ніхто не рахує. А захищає ВІЛ-інфікованих у таких ситуаціях Всеукраїнський правозахисний рух "Гідність".

Непроінформованість про ВІЛ/СНІД і призводить до дискримінації, без подолання якої, побороти розповсюдження цієї епідемії неможливо.