Вони не бачать світла, живуть лише на дотик та слух, втім прагнуть працювати, самостійно пересуватись містом і відчувати себе повноцінними громадянами нашої країни. Цього тижня ми розповідаємо про непросте життя людей із особливими потребами, більшість з яких незрячі. Багато переваг, які спрощують життя звичайним громадянам, - сліпим навпаки лише ускладнюють. Зокрема, дізнатись скільки коштів є на банківській картці у будь-якому віконці фінустанови чи власноруч скористатись банкоматом вони не можуть.

Недоступність банківської системи на собі відчула інвалід по зору Ольга Хвостікова. Дізнатись, яка сума нарахована на її банківську картку, чи тим паче отримати готівку через банкомат, без сторонньої допомоги жінка не може. Раніше, надавши банківському працівнику картку, особисту печатку та паспорт у будь якому віконці фінустанови вона могла дізнатись суму своїх заощаджень та зняти кошти. Втім, віднедавна все змінилось.

Частково вирішити цю проблему людям із вадами зору допомагають безробітні. Адже з травня 2011 року Рівне нський центр зайнятості та УТОС організували та впровадили службу супроводу незрячих. Таким чином безробітні допомагають цій категорії населення дістатись до необхідної соціальної установи, магазину чи просто вийти на прогулянку. Також, зі згоди сліпого, можуть за них підписувати певні документи. Рівнянка Ольга Хвостікова теж користується послугами служби супроводу та задоволена роботою людей, які їй допомагають. Втім жінка розуміє, - стовідсоткової гарантії, що біля сліпого з'явиться добросовісна людина, дати ніхто не може. Та й довірити індивідуальні дані доступу до рахунку наважиться не кожен незрячий.

Панацеєю можуть стати банкомати, облаштовані звуковими підказками, навушниками та абеткою Брайля. Такою практикою зокрема успішно користуються у Європі. В Україні ж такий пристрій є всього один - для незрячих мешканців Керчі.