Мільярдні інвестиції вкладають у Дубровицю. За іноземні кошти у райцентрі збудують теплоенергоценталь. Із відходів деревини вироблятимуть електроенергію, а гарячою водою, яка використовується у виробництві, обіцяють обігрівати помешкання.

Ліцей з гуртожитком, садочок та другу Дубровицьку школу, що поруч, зараз обігрівають газом. У приміщеннях тепло, але опалювати дорого. Та вже незабаром у батареї подаватимуть воду, яку зігріє котел на щепі. Тепло буде так само, але дешевше.

Економія на обігріві цих будівель — тільки початок. Наступний опалювальний сезон, каже головний тепловик району, у Дубровиці централізовано грітимуться виключно щепою. Поки що на паливо подрібнюють гілля дерев. Та за три роки зберуть перший урожай енерговерби. Зараз під лозою 5 гектарів.

Засадити енергетичним верболозом запланували десятки тисяч гектарів поліської землі. Паливо знадобиться для роботи теплоенергоцентралей. За деклілька років в Україні 7 ТЕЦ вироблятимуть електроенергію.

Національний проект "Енергія природи, Енергія біомаси" фінансуватимуть іноземні інвестори. Українська частка у ньому — земля під паливо: енерговербу та трави міскантус. За кожен кіловат струму скинутий до електромерЕжі, інвестору держава платитиме 1 гривню 62 копійки. Теплоенергоцентраль, яка може освітити третину Рівного коштує 20-25 мільйонів доларів. Окупиться такий об'єкт за два роки.

В ефективності альтернативної енергії уже переконалися у селі Берестя. Її обігрівають палетами.

За дві три доби, залежно від температури повітря, у котлі згоряє 1 тонна палетів. Або 950 гривень. Якби школу обігрівав газовий котел, це коштувало би удвічі дорожче, наголошує керівник районного управління освіти. Клопотів із попелом чи чорним димом через спресовану тирсу теж не мають.

Оцінити переваги, чи все ж таки відчути недоліки від твердопаливних котлів у Дубровицькій другій школі зможуть уже за тиждень. У котельні закінчують монтувати обладнання. Це інвестиції волинського підприємця. Що з того він матиме, поки не розповідають. Наступного опалювального сезону, коли жителі райцентру грітимуться виключно щепою, ціну за опалення обіцяють знизити із 10 гривень 37 копійок за метр квадратний до 7 гривень.