Клієнти стільникового зв’язку перестануть бути анонімними. Саме таку мету сьогодні переслідує влада. Держспецзв’язок України розробив проект закону "Про внесення змін до закону "Про телекомунікації". В пояснювальній записці до нього іде мова про вдосконалення одержання правоохоронцями доступу до інформації про населення за мобільним номером телефону.

За статистикою, близько 90% користувачів стільниковим зв’язком не є ідентифікованими у мережах мобільних операторів. Аби виправити цю ситуацію держава пропонує внести зміни до закону "Про телекомунікації". Відтепер у разі ухвалення змін Верховної Радою, щоб придбати Sim-карти необхідно надати свої паспортні дані та укласти договір з оператором. Як завжди є свої "за" і "проти".

Свою офіційну позицію оприлюднив найбільший оператор мобільного зв’язку. Тут наголошують, це проблеми викриття злочинних дій не вирішує.

Подібні норми дублюються у Білорусі, Італії, Німеччині. У сусідній Росії, до прикладу, введення персоніфікованих мобільних номерів призвело до створення тіньового ринку, на якому Sim-карти оформлюють на підробні документи, а згодом перепродають в кілька разів дорожче.