Про інклюзивну освіту зазвичай знають батьки, чиї діти мають проблеми зі здоров'ям. Організація інклюзивних класів у рівненських школах почалося кілька років тому. Вони дають змогу створити сприятливі умови і рівні можливості для навчання особливих дітей. У Рівному вже працює три інклюзивні класи у різних загальноосвітніх школах. Там вчаться і діти з діагнозом аутизм.

Із письмом у Олексія труднощі. А ще йому складніше, ніж решті першачків, всидіти на місці. У хлопчика вроджене психічне захворювання — "аутистичні розлади". Він занурився у себе і відмовляється від спілкування.

Закордоном, наприклад у США, за кожною такою дитиною закріплений десяток фахівців. В Україні, зауважує доктор психологічних наук, лише розпочалася підготовка до впровадження інклюзії. Втручатися й розвивати тих, у кого проявляється аутизм, потрібно ще до школи. Лише тоді у половині випадків інклюзивна освіта успішна.

Олексієва адаптація залежить повністю від його батьків. Мама супроводжує сина на кожному уроці. Олена за фахом бухгалтер, зараз ніде не працює. А щоб краще порозумітися із сином навчається на психолога. Найважче, каже, їм було першого тижня у школі.

Музика та фізкультура улюблені уроки Олексія. Тут він може вільно рухатися, а не тільки сидіти за партою. Цей клас у 19 рівненській школі не вважають особливим, а навпаки звичайним, як і решту три перших, наголошує директор.

Щоправда, вчителі зізнаються, працювати із 1-Г складніше. І якби не мама на уроці, не впроралися б.

Нині у Рівному працює три інклюзивні класи, але їхня кількість може збільшитися.

Олексієві батьки називають себе першопрохідцями. І дуже сподіваються, що вже незабаром у них з'явиться помічник, асистент вчителя. Над введенням цієї посади, в управлінні освіти уже замислилися.