А особливо у кризові економічні часи. Соціологи дослідили, що за останні роки кількість тих, хто вірить у силу лотерейного білета зросла на 20 відсотків. Щотижня фортуну випробовує понад мільйон українців. Це переважно чоловіки та жінки, яким за 40. І грають вони здебільшого - потайки.

Усе більше країн з часом відмовляється від азартних ігор, забороняючи казино та гральні автомати. Втім, лотереї все ще залишаються в законі. Історики дослідили, що ця азартна гра має глибокі корені, і навіть, радикальні більшовики свого часу провели загальноросійську лотерею та за її допомогою зібрали гроші для тих, хто голодує. Проте сьогодні шанси виграти в лотерею просто мізерні - стверджує викладач курсу "Теорії імовірності".

Недовіра математиків до лотерей абсолютно тотожна із думкою юристів. Останні стверджують, іноді сам виграш отримати нереально. Адже, по-перше, чекати гроші доводиться рік, а то й півтора. По-друге, податок на виграш становить 17 % від суми. А згідно з Законом України "Про державні лотереї", який набув чинності цієї осені, проводити розіграші можуть лише чотири організації. Тож якщо ваш виграшний квиток видав хтось інший, окрім Ощадбанку, Молодьспортлото, Української національної лотереї або закритого акціонерного товариства "Патріот" - шанси отримати виграш рівні нулю.

Попри це більшість рівнян у ймовірність виграшу у лотерею все таки свято вірить.

А от соціологи визначили - найвразливішими до гри в лотереї - люди старші за 40. Тож радять обмежити спілкування з ігроманами дітей та підлітків. Бо у них формується хибне уявлення про те, що гроші можна просто виграти, а не заробити власною працею.