Увага, увага, надзвичайний стан. Подібне повідомлення, але виключно з метою виявлення несправного обладнання, передавалося із пульту управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення по усіх районах та містах області. Звучала сирена і у центрі Рівного.

Цей пронизливий звук має змусити перехожих прислухатися, що сталося. У разі надзвичайної ситуації профільне управління відповідну інформацію озвучує у теле- та радіоефірах. Та бігти до передавачів люди не поспішають.

Та це не біда, сьогодні. Бо сирена, яка звучала на Майдані Незалежності, була технічною перевіркою систем оповіщення.

А це звернення стосувалося уже провоохоронців. Із цього пульту черговий може застерегти усю область, або ж зв'язатися із певним населеним пунктом, управлінням, чиновниками.

Тут не тільки передають сигнали тривоги, а й отримують їх.

Надзвичайні розмови у вузлі ведуть мовою кодування — Азбукою Морзе.

Мову кодування Костянтин Колнер знає відмінно. У пригоді тут, каже, музичний слух. У юності він дружині писав крапками та рисками листи, а тепер до Азбуки Морзе привчає онука.

Вони працюють цілодобово, щоб будь-якої секунди застерегти й уберегти від загибелі людей. Систему оповіщення на Рівне нщині збудували 26 років тому. Вона застаріла, але працює. Надзвичайники перевіряють її щомісяця, бо це безпека. Хоча до неї, кажуть, не усі ставляться із розумінням.

За 17 років вціліла третина гучномовців. Але вони продовжують поперереджати й застерігати. Тепер чимало повідомлень передають телефонними дзвінками або СМС-повідомленнями.