За три дні до професійного свята почали отримувати привітання освітяни. У четвер їх запросили на урочистості до театру, у п'ятницю — вітали у колективах. Традиційно учням скоротили уроки. День працівників освіти або День учителя в Україні відзначають у першу неділю жовтня. У Рівному армія вчителів нараховує понад дві тисячі педагогів, це разом із тими, які перебувають у декретних відпустках. Вчителів-чоловіків лише 14 %.

Валентин Кравчук вчителює 14 років. У 27 рівненській школі його знають, як вчителя історії. Нинішня тема — Візантійська імперія. За один урок він мусить розповіти 7-класникам про тисячолітню історії: від заснування до завоювання.

Щоб школярі максимально були уважні на уроці і запам'ятали чим більше інформації, вчитель залучає і карти, і фільми. Їх збирав роками. Найцінніший каже, про історію України.

У 7-В історію люблять. Бо подобається, як її викладає вчитель.

Вчитель, який уміє знайти спільну мову із учнями — ідеальний педагог, вважає головний освітянин Рівного. У школах обласного центру працює двотисячна армія вчителів. І тільки дві з половиною сотні із них, чоловіки. Переважно вони викладають фізкультуру, трудове навчання, захист вітчизни, історію. Кваліфікований вчитель, із досвідом, який ще працює і класним керівником, отримує непогану зарплату, кажуть в управлінні освіти.

Кращих із кращих із днем вчителя вітали у театрі. Відзначали грамотами, дарували квіти. У 2008-му улюбленець учнів 27 школи Валентин Кравчук став кращим вчителем року з історії у Рівне нській області. У 7-В вважають, він заслуговує і більшого.

Він міг не стати вчителем історії, у дитинстві мріяв про кар'єру військового чи юриста. Але про вибір не шкодує. Хоча перші уроки давалися непросто.

Каже, вистояв тоді, бо знав про що розповідає. Авторитет заробив своїми знаннями. І тепер не зупиняється, пристосовується до нового покоління: на кожен урок залучає мультимедійні технології.