2 гривні за кілограм картоплі. Така ціна, переконані сільгоспвиробники, має бути не у продавців на базарі, а ще у закупівельників. Між тим із поля картоплю нині скуповують по 70 копійок за кілограм. А це не покриває навіть собівартості вирощення бульби. Тож подекуди вирощені важкою працею коренеплоди навіть не беруться копати.

Від картоплі на Рівне нщині цьогоріч одні збитки. У фермерському господарстві "Маленький Оазис" її тільки починають копати. І то лише, щоб подивитися, яка вродила, бо збирати урожай дуже дорого. За день 1 працівник може вибрати тонну картоплі, за це йому фермер заплатить 100 гривень, ще двоє працівників її переберуть і посортують, це ще 200 гривень, підраховує витрати засновник фермерського господарства. Із тонни відбирають 200 кілограм насіннєвої і стільки ж пошкодженої.

Те, що із поля скуповують по 70 копійок, вже на ринку у Рівному продають по 2 гривні. На 50 копійок дорожче торгують картоплею на Донеччині. У супермаркетах Дніпропетровська ціна картоплі 1.40-1.80 за кілограм. У столичних бульба — 1.90.

Цьогоріч на Рівне нщині картоплею засадили, як і торік, 59 тисяч гектарів поля. Але у порівнянні із 2011-м вродила бульба на 15% гірше, через несприятливу погоду. Щоб хоч якось регулювати виробництво картоплі, її продаж та ціну, у профільному управлінні задумалися над відродженням системи обспоживспілки.

Тим часом фермери рахують затрати і доходи. Єдина їхня надія — реалізація продукції під брендом «Волинський екологічний продукт». Його створили, щоб виробники не потерпали через закупівельників.

Тим часом місцеві чиновники домовляються із колегами із південних регіонів про продаж там 100 тисяч тонн картоплі з Рівне нщини за вигідною для місцевих виробників ціною.