Святкують його ще з четвертого століття, саме тоді знайшли хрест, на якому стратили Ісуса Христа. Божественну Літургію у рівненських храмах відвідали тисячі вірян - мололися та поклонялися Чесному Хресту.

Сьогодні, 27 вересня християни святкують Воздвиження Чесного Хреста Господнього - це одне з дванадцяти найбільших свят в році. У церквах правиться особлива літургія. То ж і до Свято-Воскресенського собору прийшли сотні рівнян..

Воздвиження святкують ще з четвертого століття. Тоді знайшли хрест, на якому розіп'яли Ісуса Христа.

З тих пір свято і поширилося. Цього дня парафіяни йдуть до храму, аби поклонитися Чесному Хресту.

На Воздвиження потрібно дотримуватися суворого посту, навіть якщо свято припадає на неділю. Не можна вживати м'ясних та молочних продуктів: цього дня варто присвятити більше часу молитві.

"Земля на Здвиження ближче до зими движеться" так кажуть у народі. І хоча повір'я, що пов'язані із сьогоднішнім святом Церквою не визнаються - українці здавна вірили, що від 27 вересня "закривається земля": птахи починають відлітати до вирію, настають холоди. А ще за народними уявленнями, нині змії та вужі клубляться, поспішають сховатися до своїх нір, тож цієї днини до лісу ходити не варто. Ну, а дехто у День Чесного Хреста пече картоплю - так відзначають закінчення збору врожаю.