Брак коштів та безкультур'я туристів — чи не єдине, що руйнує історичну спадщину. Краєзнавці та місцеві активісти нарікають - чиновники зазвичай дбають лише про кілька знаних історичних місць. Куди і возять почесних гостей. Натомість на Рівненщині чимало пам'яток обділені увагою. Тоді як їх варто показувати.

Культурна спадщина Рівне щини у занедбаному стані, нарікають у краєзнавчому музеї. Переконують, історичні пам'ятки в області охороняють погано. У кращому стані найвідоміші історичні пам'ятк краю: в Дубно, Острозі, Корці, а також державний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви». Їх найчастіше відвідують туристи, а відтак і грошей на їх утримання виділяють більше. Нині краєзнавці планують провести ретельний моніторинг пам'яток. Аби знати, що залишилося і скільки треба коштів, аби підтримати їх у належномі стані.

Ольга Салтівська — координатор проекту "Варта пам'яті" на Рівне нщині . Переконує, історичним об'єктам в області потрібні не лише фінансова підтримка, а й увага небайдужих громадян. Бо подекуди необхідно просто прибирали пам'ятки після неохайних відвідувачів та туристів. Нині активісти опікуються лише двома об'єктами, але лпанують їх кількість збільшити.

Краєзнавці та активісти одностаійні, збереження памяток історії та культури краю - це не лише гроші на їх утримання, а й небайдуже ставлення людей до своєї історії.