Надлишки традиційно складатимуть у коморах та засіках. Із минулих років у магазинах та на підприємствах зберігають 60 тисяч тонн цукру. Його б вистачило до урожаю наступного 2013 року.

Цукрового буряка на Рівне нщині традиційно накопають з надлишком. Цукровари знову зварять цукру більше, ніж його зможуть з’їсти протягом року жителі області. Але мінімальна закупівельна ціна на нього, на цей маркетинговий рік, — 5 гривень 91 копійка за кілограм. Відповідну постанову затвердили у Кабміні. У магазинах ціна до мінімуму поки ще не скотилася.

60 тисяч тонн. Стільки цукру нині зберігається на складах та у коморах магазинів та підприємств області. Його зварили ще торік. Цих запасів вистачить на рік до наступного урожаю. За 12 місяців на Рівне нщині споживають 58 тисяч тонн цукру. Але не сіяти буряків, не можна, пояснюють в управлінні агропромислового розвитку. Бо тоді цукру забракне.

Основні виробники цукрових буряків на Рівне нщині — сільськогосподарські підприємства, які прив'язані до цукрових заводів. Таких в області 2. На поточний рік для обидвох затвердили квоту: цукру мають виробити не більше 84 тисяч тонн. Цей рік, як і минулий, каже один із керівників, буде тяжким. На цукрі заробляють ті, хто ним торгує, а не виробники.

Якщо тенденція останніх двох років збережеться, цукрових заводів в Україні поменшає, прогнозує Юрій Хомченко. А це загрожує збільшення імпортованого неякісного синтетичного цукрового замінника.