Європейські стандарти діагностики туберкульозу відтепер є і на Рівненщині. У Рівненському обласному протитуберкульозному диспансері почали встановлювати нове обладнання, за допомогою якого діагностика туберкульозу скоротилася уп'ятеро. Але і це ще не межа. За місяць діогноз сухоти ставитимуть лише за дві доби.

Віднедавна діагностика туберкульозу в обласному тубдиспансері стала уп'ятеро швидшою. Процеш пришвидшило нове обладнання. У цих пробірках висіяні аналізи, пацієнтів із підозрою на туберкульоз. Паличка Коха дозріває щонайменше три тижні. Якщо вміст у пробірці синій чи зелений — хвилюватися немає чого. Якщо ж з'явився жовтий колір, пацієнту, який здав матеріал, ставлять діагноз сухоти.

Щороку на Рівне нщині виявляють 600-650 хворих на туберкульоз. Кожен із них ще за рік заражає до двох десятків людей. Частина із них не підозрює, що хворіє на сухоти. Частина місяцями чекає на діагноз. Щоб тут вчасно могли діагностувати туберкульоз та пролікувати жителів з усієї Рівне нщини, диспансеру подарували сучасне обладнання. Вартість цього устаткування 1 мільйон 200 тисяч гривень. За місяць лабораторію доукомплектують. Туберкульоз діагностуватимуть усього за два дні. Подарунки від фонду Ріната Ахметова.

Навчатимуть фтизіатрів та лаборантів ще протягом чотирьох років. До 2016-го у Рівне нському диспансері з'явиться і сучасне європейське обладнання для лікування. Загалом благодійник пожертвує для діагностики та лікування туберкульозу на Рівне нщині 2,5 мільйони доларів.