По-новому цьогоріч за задумом мали працювати приймальні комісії у ВНЗ. Кожна через власну електронну систему передавала інформацію про абітурієнтів до Єдиної державної бази. Така схема, планувалося, полегшить життя студентам. Їм не потрібно їздити по вузах, щоб дізнатися про свій рейтинг, перевірити його можна було із домашнього комп'ютера підключеного до Інтернету. Бо подавати заяви вступники могли до п'яти закладів на 3 напрямки підготовки. Та через технічні проблеми система дала збій: інформацію про вступників приймальні комісії не могли передати до Єдиної державної електронної бази.

Єдина державна електронна база з питань освіти розроблена Міністерством та допоміжні програми під час вступної кампанії не спрацювали. До такого висновку дійшли спостерігачі за вступом від громадянської мережі "Опора".

В Україні вирішили ввести єдину державну базу, щоб абітурієнти не бігали від стенду до стенду по п'яти навчальним закладам. А із домашнього комп'ютера, підключеного до Інтернету, могли перевірити свій рейтинг та оцінити шанси стати першокурсником у обраному ВНЗ.

Та технічні проблеми усі благі наміри ледь не звели нанівець. Допоміжні програми, якими користувалися у приймальних комісіях, по чотири години реєстрували абітурієнта у Єдиній державній електронні базі, кажуть спостерігачі. Щоб зареєструвати усіх вступників, комісії працювали до ночі.

Через збій між Єдиною базою та допоміжними системами потерпали у кожному українському ВНЗ, переконують місцеві спостерігачі. На Рівне нщині вони моніторили вступ до Рівне нського гуманітарного університету та Національного університету водного господарства та природокористування. До обидвох закладів за час вступної кампанії надійшло понад 15 тисяч заяв. Та студентів-першокурсників тут менше чотирьох тисяч. Непопулярною серед молоді виявилася спеціальність вчителя трудового навчання. Через це профільне міністерство скоротило держзамовлення на цей напрям підготовки.