Більше аніж з трьохсот охочих отримати кредит за програмою, вдалося це лише п'ятьом. Деякі ж за позикою до банків і не поспішають, хоча й за законом потребують поліпшення житлових умов.

Євген Чура один з небагатьох, хто отримав кредит за програмою "Доступне житло" на Рівне нщині . Житиме в новобудові на Черняка.

Окрім Євгена таких щасливчиків, котрі отримали кредит на придбання "Доступного житла" в області, ще четверо. Більшість охочих взяти позику за державною програмою не може. Компенсує держава лише тим, хто потребує поліпшення житлових умов. Вони прописані в статті 34 Житлового кодексу УРСР. Та найчастіше, кажуть спеціалісти, не по кишені людям "доступне житло". До прикладу, якщо у вас середньостатистина сім'я з трьох осіб, то за програмою претендуєте на 58 квадратних метрів. При цьому дохід на місяць має становити 5 тисяч 450 гривень. Щомісячний же платіж за кредитним договором не повинен перевищувати 50-ти відсотків сукупного середньомісячного доходу сім'ї, себто на кожного її члена, після щомісячного внеску за кредит, має залишатися 1002 гривні прожиткового мінімуму. А ще позичальник обов'язково має зробити перший внесок: 25 відсотків від вартості житла.

Боятись нічого, запевняють обласні чиновники: гарантує держава. Нині на Рівне нщині отримати кредит на доступне житло більше трьохсот охочих. Та видавати позику банки особливо не поспішають, констатує головний будівельник області Юрій Сідлецький. Як приклад, не хочуть у банківських установах видавати кредити під чиюсь поруку. Не розглядають і заяви на "доступне житло" підприємців. Що ж стосується індивідуального будівництва...

Скаржаться на банки і забудовники. Видали 5 кредитів тільки в одній установі. В інших мовляв, навіть інформацію належно донести до людей не можуть.

Хто гальмуватиме одержання кредитів попрощається з посадою. Цим лякають в кабміні.

Щоби людям було менше мороки з одержанням кредиту, треба утворити так званий центр продажу квартир, кажуть спеціалісти. Нині ж більше дізнатися про програму можна в кабінеті єдиного вікна, що знаходиться в облджержадміністрації.