Африканської чуми на Рівненщині немає. Принаймні поки що. Нагадаємо її спалах зафіксований у Запорізький області. В осередку ураження усе поголів'я свиней вже знищене. Власники утилізованих тварин отримали компенсацію. Щодня проводиться моніторинг 10-кілометрової карантинної зони.

Власник фермерського господарства "Маленький оазис" Олег Поліщук ще вчора тримав 360 свиней. Сьогодні їх 120. Частину продав бо нині поросята у ціні. Тих, що залишились, - береже. Боїться африканської чуми. На територію свинарника не пускає. Нині він працює у закритому режимі.

Африканською чумою люди та інші свійські тварини не хворіють. Страшна вона тільки свиням. Лікуванню не піддається. Один вихід - це вирізання худоби. Причому не тільки в осередку ураження, а й у всій 20-ти кілометровій зоні. Рівне нські ветеринари вже насторожі.

Чума передається від хворих тварин до здорових, комахами та кліщами і через продукти уражені вірусом. Обласні чиновники сподіваються, що Рівне нщину вірус омине, але профілактичні роботи вже проводять.

У разі виявлення африканської чуми у нашій області, місцеві фермери понесуть колосальні збитки. Для прикладу, Олегу Поліщуку доведеться спалити своїх 120 свиней, а це 200 тисяч гривень втрати.