Держава заохочує тримати корів. Сільськогосподарським підприємствам, де збільшують поголів'я рогатої худоби за рахунок власного відтворення, дають по 10 тисяч гривень за кожне додане теля. Минулоріч ця сума була вдвічі меншою. Натомість, селяни за тримання молодняку від року мають лише тисячу гривень. Та частенько й цих грошей люди не отримують.

Це молочний комплекс сільськогосподарського підприємства імені Воловікова. Тут збільшують поголів'я великої рогатої худоби за рахунок власного відтворення, розповідає Микола Пилипчук, директор товариства.

Минулоріч за кожну додану рогату у підприємствах держава платила 5 тисяч гривень. Відтак, підприємство імені Воловікова має отримати за такою програмою кількасот тисяч гривень.

А щоби збільшувалося поголів'я великої рогатої і в домогосподарствах, додає Микола Безуглий, уряд цьогоріч започаткував ще одну програму - за утримання молодняка селяни отримують дотації. Зокрема, для реалізації такого на Рівне нщину вже було направлено більше мільйона гривень.

Марія Ярощук про дотації за утримання молодняка чула, однак в те, що отримати гроші все ж реально, не вірить. Своє теля здала.

Натомість, в профільному управлінні запевняють - програма діє. Нині на Рівне нщині зареєстровано більше 19-ти з половиною тисяч голів молодняка, четверта частина селян за їхнє утримання дотації вже отримала. Для цього перш за все треба записати в в господарській книзі сільради записати теля. Необхідно ще оформити паспорт на тварину та ветеринарну картку.

Якщо ж тварині від року дотація сягає однієї тисячі гривень, додає Любомир Керничний. Однак чи діє програма стане відомо лише за рік-два. Адже, нині, кажуть селяни економніше рогату здати, аніж утримувати.