На Рівненщині батьки скаржаться на на те, що в дітей після щеплення БЦЖ виникають ускладнення. Найчастіше це лімфаденіт, тобто збільшення лімфатичних вузлів. За півроку його діагностували у 7-ми десятків дітей віком до восьми місяців, котрих вакцинували данським препаратом. Усі ці щеплення робили вакциною однієї серії у період з вересня по лютий 2011-го. Між тим вказаний препарат в Україні використовують ще з 2008 року.

Новонародженому Іллі — три дні. Сьогодні хлопчику зроблять прививку БЦЖ і готуватимуть на виписку. Його мама "за" усі щеплення.

Для вакцинації проти туберкульозу використовують ослаблений живий штам. Рубчик на місці прививки — свідчення того, що дитина набула імунітет. За півроку у Рівне нському пологовому будинку №2 щепили 1118 новонароджених. Понад сотню батьків відмовилися від прививок БЦЖ.

Відмовляються щеплювати дітей ще й через поствакцинальну реакцію. Прививки БЦЖ данською вакциною SSI спровокували 70 випадків лімфаденіту на Рівне нщині , — кажуть у СЕС. Із минулого вересня до місцевих пологових будинків привезли 9 тисяч доз препарату. Саме ця серія вакцини виявилася високоімунногенною. Відтак почастішали випадки збільшення лімфовузлів. Нині у пологових будинках новонароджених щеплюють російським препаратом. Скарг батьків на лімфаденіт через прививки БЦЖ цією вакциною поки немає.

Відмова від прививки БЦЖ може коштувати життя, — наполягає обласний дитячий фтизіатр. Цьому маленькому пацієнту два роки. Половину із них за його життя боролися у тубдиспансері. Хлопчик не отримав прививку БЦЖ, туберкульоз у його випадку перейшов у важку форму — менінгіт. Як наслідок, дитина осліпла, досі він не тримає голови й ніколи не буде ходити.

З 2008-го року, каже фтизіатр, проти туберкульозу прищеплювали вакциною SSI данського виробництва. З того часу справді поствакцинальні лімфоденіти почастішали.

Лікування лімфаденіту триває від місяця до півроку максимально двома препаратами, додає фтизіатр. Туберкульоз лікувати потрібно щонайменше півроку застосовуючи мінімум 4 препарати.