Проти фермерів повстала погода. Вона заважає не тільки місцевим аграріям, а й закордонним. В Європі й Америці погодні умови збору зернових не сприяють. Відтак, ціна на пшеницю сягнула рекордної позначки за останні чотири роки. На Чікагській біржі її оцінили у 328 доларів за тонну по контракації на вересень.

Їй ціни поки ще не склали. Бо через дощі пшеницю ніяк не почнуть збирати. Про збитки через несприятливу погоду фермери поки мовчать. Декілька дощових ночей, кажуть, на якості не позначаться.

Поки дощ підмочує поля, на пшеницю зростає ціна, щоправда, на світовому ринку. І вона уже б'є рекорди попередніх чотирьох років.

Не менше 2 000 гривень за тонну - на таку ціну, каже голова асоціації фермерів, сподіваються у семи сотнях фермерських господарств. Це дорожче, ніж було торік. Фермери продадуть її на елеватори, хлібопекарям або ж на корм. 40 тисяч тонн пшениці дещо дешевше ще навесні купив аграрний фонд. Одразу ж аграріям заплатив половину від загальної вартості. Решту вони отримають, коли здаватимуть зерно.

Цьогоріч на Рівне нщині зерновими засіяли 250 тисяч гектарів. Намолотити запланували 770 тисяч тонн зерна.

Не варто хвилюватися про ціну на випечений хліб, заспокоюють в аграрному фонді. Навіть, якщо українська пшениця здорожчає, ціна соціального хліба залишиться на нинішньому рівні.

Однак, вартість зерна й, відповідно, хліба у магазинах, залежатиме від погоди. А вона, прогнозують синоптики, буде дощовою до понеділка.