Принаймні називають одну з причин масового мору риби. На їхню думку, в усьому винні несвідомі рівняни, які з свої будинків зливають нечистоти просто у річку.

Житель Басового Кута Ростислав щомісяця платить сто гривень за викачування септика у своєму будинку. Чоловік переконує, так роблять більшість його сусідів. Але є люди, котрі не хочуть платити за викачування власних нечистот, тому просто зливають їх.

Аналогічна проблема в іншого мешканця Басового Кута - В'ячеслава. Чоловік розповідає, як тільки викачає воду з свого септика, через декілька днів він знову повний.

Люди переконані, вихід з ситуації лише один. На Басовому Куті потрібно зробити каналізацію. Готові навіть співфінансувати проект. Відповідне звернення написали міському голові Рівного та передали його депутатам Рівне ради.

Технічний директор "Рівне облводоканалу" Анатолій Чабан повідомив, що його підприємство готове надати технічні умови на побудову каналізації на Басовому Куті, але профінансувати його повинні або самі люди, або в співфінансуванні з місцевою владою.

Також Анатолій Чабан повідомив що "Рівне облводоканал" має ліцензію на виконання будівельних робіт і може виступити підрядником у спорудженні каналізації.