У вищих навчальних закладах випускні, однак, не рідко наявність диплому не гарантія подальшого працевлаштування. Статистика свідчить - щороку кількість випускників вишів котрі не можуть знайти роботу збільшується. Молоді фахівці, аби працевлаштуватися хоча б кудись, змушені додатково опановувати робітничу професію. Чому випускників не беруть на роботу?

Ірина п'ять з половиною років провчилася в одному з рівненських вишів. Вона - магістр журналістики. З cічня дівчина шукає роботу, поки безрезультатно. Каже, вакансій за її спеціальністю або немає, або роботодавці не хочуть наймати через відсутність стажу.

Таких, як Ірина, тисячі - і це тільки на Рівне нщині . Щороку випускників з вищою освітою, котрі не можуть знайти роботу, більшає. Тільки з дві тисячі дев'ятого року їх кількість зросла чи не на третину, констатують в обласному центрі зайнятості.

Однак, усіх випускників, кажуть експерти, працевлаштувати за фахом нереально. Тому іноді спеціалісти-гуманітарії з вищою освітою перевчаються - опановують робітничу професію.

Одна з причин відсутності попиту на молодих фахівців з вищою освітою - відсутність стажу. Експерти радять набувати його у сільській місцевості, там часто бракує кадрів. Якщо такий варіант не підходить - варто проситися на стажування. Ірина ж планує звернутися до центру зайнятості. Після марних пошуків роботи тепер сподівається на їхню допомогу.