Науковці з 16 областей України зібралися на конференцію, аби вивчити проблеми утримання меліоративних систем та шукати шляхи ефективного використання осушених ґрунтів. Для Рівненщини ця проблема є особливо актуальною адже в нашій області нараховується 282 осушувальні системи, які займають 390 тисяч гектарів, а це третина сільгоспугідь краю.

Через занедбаність інженерної інфраструктури меліоративних систем аграрії Рівне нщини недораховуються врожаїв. Нині в нашій області є понад 12 тисяч кілометрів меліоративних каналів. Втім вони не виконують свої функції, оскільки вже замулені і заросли чагарниками. Що з цим робити мізкували не лише місцеві чиновники а й керівник Державного агентства водних ресурсів України.

Модернізації та переоснащення потребують і 4 насосні станції, 9530 водопропускних споруд, майже 190 кілометрів дамб, а також гончарний дренаж. Їх утримати за рахунок коштів місцевого бюджету нереально переконує голова Рівне нської облдержадміністрації.

Після теоретичної наради науковці почали практично вивчати проблематику безпосередньо на водогосподарських об’єктах, розташованих у Березнівському та Костопільському районах.