Нині Всесвітній день свободи преси. Його відзначають у світі ось уже два десятиліття, і рівно стільки ж виповнюється цьогоріч і газеті "ОГО". Двадцятирічним досвідом зі спудеями острозької академії з нагоди ділився один із засновників незалежної преси на Рівненщині Віктор Данилов.

І відродження Острозької академії, і розвиток вільної преси на Рівне нщині відбувались паралельно зі становленням незалежної України. Відтак, виступ Віктора Данилова перед студентами був насамперед екскурсом у нашу спільну новітню історію.

Невипадково у світі три гілки влади - розділені, а пресу неофіційно вважають владою четвертою. В Україні ж усі три гілки зведені до одного кабінету на Банковій, а преса часто-густо належить олігархічним кланам. Такий невтішний висновок Віктор Данилов підкріплює статистикою: впродовж останніх років Україна опускається дедалі нижче у світовому рейтингу свободи слова. Журналістські розслідування не закінчуються гучними відставками політиків, як заведено у світі, а методи тиску на видавців стають дедалі вигадливішими. Уся надія, каже Віктор Данилов, - на молодь: вона менше довіряє брехні, співставляє різні точки зору в інтернеті, здобуває сучасну освіту і швидко запозичує досвід світових демократій. Саме таку молодь досвідчений видавець побачив у Острозі.

Участь журналістів у політиці - і розміщення замовних матеріалів. Баланс між власною дімкою і об'єктивністю - та світові тенденції розвитку мас-медіа. Про все це і багато іншого студенти жваво запитували у Віктора Данилова. Враженнями діляться із задоволенням - кажуть: такі зустрічі цінні насамперед можливістю поспілкуватися з практиком.

Неформальне спілкування змінюється урочистим моментом: проректор Острозької академії Петро Кралюк під бурхливі оплески спудеїв дарує Віктору Данилову унікальне енциклопедичне видання "Острозька академія".

Вони - ровесники і незалежної України, і газети "ОГО". Їм вписувати нові сторінки і в історію відродженої Острозької академії, і у новітню історію незалежної преси на Рівне нщині . Комусь із них досвід Віктора Данилова допоможе у журналістиці, а комусь - розширить світогляд. Адже вільна преса починається з вільної людини.