Рівненські школярі також вшановували пам'ять тих, хто загинув в операції "Вісла". Учням семи рівненських шкіл розповіли про поневіряння українців під час переселення. Метою акції "Вісла" було розчинення етнічних українців у середовищі польського населення для того, аби утворити однонаціональну державу.

28 жовтня 1947 року розпочалася операція "Вісла". ЇЇ метою було вирішити питання українців на польських землях. Саме з цього дня і до липня всі українці були примусово виселені з території корінних українських земель, які перебували в складі Польщі, аж під німецький кордон.

Акцію організовану товариством "Забужжя" підтримали сім рівненських шкіл. Володимир Хомко каже, чиновники роблять це не тільки для виконання доручення Президента України щодо 65-х роковин операції "Вісла", а ще й для того аби нове покоління пам'ятало свою історію.

Про поневіряння українців під час операції "Вісла" написано сотні історичних статей та книжок. Володимир Хомко, батьки та діди якого були примусово виселені з українських земель сподівається, що така трагедія ніколи більше не повториться.