Виборці на закордонних виборчих дільницях не будуть голосувати в мажоритарних округах на наступних виборах до парламенту. Конституційний суд визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким зарубіжні виборчі дільниці включаються до складу одномандатних округів на території Києва.

Таке рішення КС ухвалив 4 квітня. Раніше до КС звернулися 59 народних депутатів України з проханням визнати неконституційним положення відповідної статті закону "Про вибори народних депутатів України". Згідно з цим положенням, закордонні виборчі дільниці створюються Центральної виборчою комісією (ЦВК) при закордонних дипломатичних установах України, у військових частинах (формуваннях), дислокаціях за межами України, з рівномірним віднесенням до всіх одномандатних округів, які створюються на території столиці України - міста Києва.

Таким чином, зарубіжні виборчі дільниці не будуть включені до складу будь-яких одномандатних округів, але увійдуть до складу багатомандатного загальнодержавного округу, і виборці зможуть проголосувати на цих дільницях тільки за партійні списки.

За даними ЦВК, на закордонних виборчих дільницях налічується понад 400 тис виборців. Відповідно до закону, одномандатні округи формуються з приблизно однаковою кількістю виборців у кожному окрузі. Тому якщо закордонні виборчі дільниці не будуть закріплені за одномандатними округами в Києві, то загальна кількість виборців в столиці зменшиться. Відповідно, скоротиться і кількість одномандатних округів - за попередніми даними ЦВК, з 16-ти до 13-ти. Відповідно до закону, ЦВК повинна ухвалити рішення про кількість одномандатних округів в кожному регіоні не пізніше 10 квітня.

Повідомляє ТСН