У Гільчі Другій у кожній хаті по умільцю. У селі майстрів, що на Здолбунівщині, продовжують традиції своїх дідів та започатковують власні. Своє народне мистецтво умільці привезли до Рівного, щоб людям показати. Виставку "Мистецтво одного села" презентували в обласному краєзнавчому музеї.

Півстоліття із голкою у руках. Любов Гульчук вишивати почала у вісім років. Коли стала пенсіонеркою, до заняття стала залучати онуків. А вони її — до нових технологій.

Це останні роботи майстрині. Вони стали частиною виставки "Мистецтво одного села". Усе це зробили жителі Гільчі Другої. У селі не тільки продовжують справу своїх мам та бабусь, а й навчаються новому. Надія Богатько писанкарству навчилася шість років тому.

Схожих сіл, як Гільча Друга, де що не хата то майстер, на Рівне нщині є чимало. Але тільки у Гільчі, кажуть історики, є цілюще джерело святого Миколая. Воно й сприяє народній творчості.

Найбільшого успіху із нинішніх майстрів з Гільчі Другої досяг поки що Юрій Нагулго. Щоправді, він уже давно перебрався до Києва. Художника тепер знають не лише в Україні, а й у Європі та Америці.